Sfaturi utile
Cine suntem noi si cu ce ne ocupam
Suntem de 15 ani pe piata semineelor si va oferim o gama diversificata de modele seminee, rustice sau moderne, focare, bio seminee, sobe pe lemne si multe alte produse precum: materiale izolatoare, grile de aer, sticla semineu ventilatoare, de calitate foarte buna.
Sfat pentru alegerea grilelor de aer cald.
Grilele de semineu au rolul de evacua aerul cald din hota semineelor in interiorul camerelor.
Datorita temperaturii ridicate a aerului acestea trebuie sa fie neaparat metalice si vopsite corespunzator pentru a rezista in timp.
Grilele pot fi de diferite modele si dimensiuni.
Alegerea modelului de grile tine doar de gusturile clientului, de aspectul semineului si al camerei in care acesta este amplasat.
Dimensiunea in schimb se va alege in functie de puterea focarului intrucat fiecare semineu necesita o suprafata minima la evacuarea aerului din hota acestuia.
Grilele vor fi alese in felul urmator: ex. pentru un focar de 10-12kw va fi nevoie de o suprafata de minim 700cm2 (suprafata totala a tuturor grilelor de pe hota) la evacuare.
10-12kw 700cm2
12-14kw 750cm2
16-18kw 800cm2
18-22kw 850cm2
22-24kw 900cm2
24-30kw 1000cm2
Admisia de aer in poate fi undeva in jurul la 70% din ceea a evacuarii.
Cum aleg un focar de semineu?
Iata cateva lucruri de care trebuie sa tineti cont in momentul in care doriti sa cumparati un focar.
Un focar este incinta in care se va face focul, acesta este una din ceea mai importanta piesa a semineului. Focarele pot fi inchise, deschise sau focare care pot fi folosite atat deschise cat si inchise.
Constructia focarelor poate fi din fonta simpla, otel captusit la interior cu samota sau fonta captusita la interior cu samota. Focarele captusite cu samota pot ajunge in interior la temperaturi mai mari ceea ce va duce la un randament mai bun, un consum de lemne mai scazut, lemnul va arde in proportie mai mare si va rezulta o cantitate de cenusa mai scazuta decat in cazul altor focare.
Cand alegem un focar ne gandim in primul rand la suprafata pe care dorim sa o incalzim pentru a alege un focar de o putere care sa poata face fata acesteia.
Puterea focarelor de seminee pe lemne este masurata in kw - 1kw incalzeste o suprafata de 7m2 cu o inaltime de 2,5m – 2,8m acestea fiind date in cazul unei constructii cu o izolatie medie, astfel un focar de 10kw poate incalzi o suprafata de pana la 70m2 ( 200mc).
Puterea focarelor este data de cantitatea de lemne care poate fi incarcata in acestea.
Spre exemplu 1kg de lemne cu o umiditate de maxim 20% poate oferi o putere de 4kw ceea ce inseamna ca la un focar de semineu pe lemn de 10kw pentru a obtine aceasta putere va fi nevoie de 2,5kg de lemne de esenta tare (fag, carpen, stejar...).
Greutatea Focarului (in cazul focarelor de fonta) este data de grosimea peretilor acestuia ceea ce inseamna ca un focar greu va avea peretii grosi astfel durabilitatea in timp a acestuia este mai indelungata fata de un focar cu peretii subtiri unde in timp sau la exploatarea necorespunzatoare pot aparea probleme. Puterea acestuia este redata in functie de grosimea peretilor care radiaza caldura si de numarul de lamele pe care le are acesta pe toata suprafata exterioara acestea urmand sa radieze caldura din interiorul focarului si sa incalzeasca aerul din camera.
NU se aplica si in cazul focarelor izolate cu samota.
Clapeta reglaj tiraj fum
A nu se confunda in acest caz clapeta de reglare a tirajului cu deflectorul sau cu clapeta de reglare a aerului de combustie venit din exterior.
Clapeta de fum cum se mai numeste trebuie sa fie imediat la iesirea fumului din focar in cele mai multe cazuri aceasta este deja montata pe focar dar in cazul in care focarul care vreti sa il achizitionati nu dispune de clapeta aceasta se poate cumpara separat.
Clapeta de fum este obligatorie la fel si deflectorul de fum acestea fiind 2 dintre cele mai importante elemente ale focarului! Lipsa acestora va duce la exploatarea necorespunzatoare a acestuia, cresterea consumului de lemne cu pana la 50% mai mare si cresterea riscurilor de a ceda in timp. Focarele in general functioneaza cu clapeta de tiraj inchisa aceasta obturand evacuarea cu pana la 75%, astfel reusind sa mentina temperatura ridicata in focar si sa radieze pentru a incalzi suprafata necesara. In caz contrar semineul va avea pierderi semnificative.
Un focar construit din samota si cu usa de semineu nu da nici pe departe un randament asemanator cu unul complet din fonta care este gandit din fabrica de ingineri specialisti pentru a oferi foarte randament. Randamentul unui semineu cu focar construit din samota sau alte feluri de materiale poate fi cu pana la 50% mai mic decat al unui semineu cu focar de fonta.
Aceasta NU se aplica si in cazul Semineelor cu intoarcere de fum!
In cazul semineelor cu focar deschis randamentul poate fi chiar si de pana la 70% mai mic decat al unui semineu cu focar inchis, acesta insa ofera posibilitatea clientului de a fi mult mai aproape de un foc real, creand o ambianta placuta si o experienta de neegalat.
In cazul in care un client are deja un cos de fum recomandam ca la achizitia focarului de semineu sa ofere mai multe detalii despre cosul de fum pentru a ii confirma daca acesta va putea functiona in parametrii lui pe acel cos de fum. Este posibil ca in unele cazuri in care cosul de fum are un diametru prea mic la evacuare sa nu fie posibil montarea orcarui focar de semineu ci doar a unor tipuri de focare mai putin pretentioase care se preteaza pe acel cos de fum.
In cazul clientilor care nu au un horn existent acesta va fi dimensionat ulterior in functie de puterea focarului de semineu ales, volumul camerei de ardere si mai ales inaltimea totala a cosului de fum.
Asigurati-va ca focarul ales este echipat cu sticla termorezistenta rezistenta la temperaturi de peste 750gr.
Care sunt materialele recomandate pentru constructia unui semineu de calitate?
Semineele pe lemne pot fi construite din mai multe materiale insa in toate cazurile materialele folosite trebuiesc sa fie de calitate superioara si sa corespunda standardelor de cerinta.
Calsil (Calcium Silicat)
-Este un material izolator care rezista la o temperatura de pana la 1200grc. Acesta este folosit pentru a izola peretii in locul unde va fi montat semineul pentru a proteja peretii la expunerea indelungata la temperaturi ridicate ce poate duce la deteriorarea acestora dar si pentru constructia hotelor de seminee mai ales in cazul semineelor cu distributie de aer cald unde aerul cald este colectat in hota dupa care se distribuie in alte incaperi prin tubulaturi de aer, ventilatoare si turbine.
Liapor-ul
-Este un beton refractar usor care este folosit cel mai des la constructia hotei semineelor si are rolul de a inmagazina caldura din incinta hotei semineelor si a o radia pe o perioada indelungata chiar si dupa ce in focar nu mai exista foc.
Caramida refractara
-Se foloseste in cea mai mare parte la constructia soclului de semineu oferind o stabilitate buna pentru restul constructiei dar poate fi folosita si la constructia intregului semineu captand caldura din incinta hotei si radiand-o pe o perioada mai indelungata.
-Diferenta dintre aceasta si liapor este ca, caramida se va incalzi intr-un timp mult mai indelungat decat in cazul liapor-ului.
Samota
-Caramida sau placile de samota se folosesc in mod special in incinta focarelor pentru a face o temperatura mai mare in incinta acestuia si a arde lemnul in proportie cat mai mare dar si la constructia semineelor cu intoarceri de fum.
-La semineele cu intoarceri de fum samota va fi folosita pentru constructia canalelor de fum.
Aceasta va cumula temperatura si o va radia pe o perioada mult mai indelungata chiar si fata de semineele construite cu caramida refractara sau liapor. Semineele de acest tip sunt semineele foarte mare randament.
-Este un material compus dintr-o roca vulcanica care rezista la temperaturi. Datorita faptului ca acest material nu este unul foarte rigid acesta va fi folosit in mod special la captusirea peretiilor in zona unde va fi amplasat semineul.
Vermikulit-ul
Pe langa aceste materiale cele mai des folosite exista si alte materiale folosite la constructia unui semineu precum piatra sau marmura.
La constructia semineelor nu se recomanda urmatoarele materiale:
Vata Bazaltica
-Aceasta nu este recomandata la constructia hotelor, in unele tari este chiar si interzisa, deoarece in cazul in care aceasta ajunge in aerul din camera pe care il inspiram poate fi daunatoare sanatatii
-Vata Bazaltica cu foaie de aluminiu se folosea in trecut la constructia hotelor insa aceasta era ulterior inchisa etans cu banda de aluminiu la toate imbinarile. Chiar si acest sistem la expunere indelungata la temperatura ceda, aluminiul se exfolia lasand doar vata bazaltica aceasta din urma la temperaturi emanand tot felul de particule in aer care inhalate de client duceau la probleme de sanatate chiar si cancer. Astfel acest sistem este interzis in unele tari europene trecandu-se la materiale precum cele prezentate mai sus.
-Poate fi folosita la izolarea cosului de fum sau in alte circumstante cu conditia ca aceasta va fi ulterior inchisa etans.
Rigips-ul
-Acest material nu este destinat pentru constructia semineelor. Supus la temperaturi ridicate fara a avea vreo izolatie acesta se va deteriora.
-Poate fi folosit spre exemplu peste constructia hotei din calsil pentru a oferi un finisaj mai neted insa si in acest caz se va folosi un rigips de temperatura (rosu rezista la 70gr). Folosit peste o izolatie corespunzatoare nu va crea probleme in timp.
Lista continua cu urmatoarele materiale care nu sunt recomandate pentru constructia semineelor:
-caramida normala de constructie
-bca
-alte materiale necorespunzatoare
Va rugam daca aveti nelamuriri in privinta anumitor materiale sa contactati un specialist pentru a va recomanda cea mai buna solutie!
Cum se aseaza un focar?
Un focar este piesa principala a unui semineu. De aceasta este foarte important cum va fi facut montajul acestuia pentru ca in final sa ofere randament foarte bun raportat la consumul de lemne si suprafata incalzita.
1. Focarul nu are voie sa stea pe o placa de beton turnata sau pe un postament zidit din caramida. Acesta are nevoie de cat mai mult aer rece pentru racire si pentru a-l circula inspre hota de unde este evacuat pe grile.
2. In momentul in care se face zidirea soclului pana la inceputul hotei trebuie tinut cont ca zidirea nu se face lipita de focar, nu se face din materiale precum rigips, caramida normala, bca ci doar din materiale refractare (placi de beton refractar, caramida refractara, liapor..etc.)
3. Focarul nu are voie sa fie atins de constructia semineului. Toata greutatea hotei se sprijina pe soclu si pe boiandrucul care face legatura intre partile laterale ale semineului deasupra focarului.
4. Dupa cum Focarul nu se aseaza pe placa de beton la fel nici deasupra lui nu se toarna nici un fel de placa(am intalnit cazuri in care s-a turnat si sus si jos)
Mai multe despre Seminee!
Un semineu este o structură arhitecturală proiectata pentru a oferi design, eleganta, ambianta relaxanta si armonie oricarui camin dar si pentru incalzirea acestuia. In trecut semineele erau utilizate in scopuri practice precum incalzitul incaperilor, al apei pentru diverse activitati gospodaresti dar si pentru gatit.
Exista mai multe tipuri de seminee:
*Seminee pe combustibil solid (seminee pe lemne, seminee pe peleti, seminee pe carbuni...)
Semineele pe lemn sunt alegerea cea mai frecventa a clientilor datorita costurilor scazute la incalzire care pot ajunge in unele cazuri cu pana la 80% mai ieftine decat cu alte tipuri de instalatii de incalzire.
Ele pot fi folosite atat ca ajutor al unei instalatii de incalzire existente (centrala pe gaz, centrala pe lemne, panouri solare....) cat si in regim propriu de incalzire prin tubulaturi de aer sau instalatiie de incalzire in cazul semineelor de tip centrala.
*Seminee Electrice
Acest tip de semineu este folosit adesea pentru design si ambianta. Semineele electrice sunt si ele dotate cu diferite sisteme de control care permit clientului controlul de la distanta.
*Seminee Bio
Biosemineul este un semineu destinat apartamentelor si spatiilor in care un semineu traditional nu poate fi amplasat din anumite motive.
Biosemineul nu necesita cos de fum. Acesta va functiona pe bioethanol, un combustibil lichid care nu emana fum si miros in timpul arderii, totusi oferind un foc adevarat. Biosemineele nu au nevoie de intretinere precum un semineu pe lemne.
*Seminee pe Gaz
Semineele pe gaz sunt adesea alese datorita tehnologiei de care dispun oferind clientului mai mult comfort si comoditate. Aceste tipuri de seminee sunt echipate adesea cu sisteme electronice de control prin telecomanda sau smartphone sau chiar cu sisteme automate programabile. Semineele pe gaz pot fi si cu sistem de evacuare fortat asemenea unei centrale de apartament fara a mai fi necesar un cos de fum.