
Termosemineu sau centrala pe lemne
-
28.02.2023
Cand vine vorba de incalzirea locuintei tale, ai o multime de variante la alegere. De la sobe, la seminee sau centrale pe lemne, fiecare optiune poate fi potrivita in functie de nevoile si preferintele tale.
Pare ca cele mai populare optiuni pe lista proprietarilor sunt termosemineele si centralele pe lemne. Ambele functioneaza, aproximativ, la fel. Indeplinesc acelasi rol - acela de a-ti oferi confortul termic de care ai nevoie, prin incalzirea intregii locuinte cu ajutorul caloriferelor sau prin pardoseala, si ambele pot fi racordate la apa menajera, ca sa-ti produca apa calda de care ai nevoie.
Totusi, intre ele exista si diferente care te pot ajuta sa te decizi care varianta e mai potrivita pentru locuinta ta. In acest articol vom analiza acele aspecte pe care majoritatea proprietarilor le iau in considerare cand isi achizitioneaza un produs termic si vom vedea cum se diferentiaza un semine de o centrala pe lemne.
Confortul
Confortul oferit de un produs este printre cele mai importante criterii in alegerea lui. Asta se aplica si in cazul dispozitivelor termice. Un termosemineu iti permite alimentarea mai rapida, fiind amplasat in una din incaperile din locuinta ta. O centrala pe lemne, in schimb, are nevoie de o camera proprie pentru a putea functiona in siguranta si eficient. Totusi, daca alegi o centrala pe lemne, nu vei avea deranj sau mizerie in casa!
Aspectul
In ceea ce priveste aspectul, un termosemineu va adauga un plus la designul interior si atmosfera din casa ta. Asta, deoarece, pe langa functionalitate, te vei putea bucura si de imaginea focului care arde la interior. Iar acest lucru este, poate, printre cele mai relaxante si placute aspecte atunci cand vorbim de un produs termic cu geam!
In cazul unei centrale pe lemne, acest lucru nu este posibil, ea fiind achizitionata exclusiv pentru incalzirea aerului din locuinta ta.
Puterea
Un alt criteriu important dupa care te poti ghida in alegerea pe care o vei face, este puterea oferita de produsul termic. In timp ce o centrala pe lemne poate ajunge la o capacitate calorica de pana la 100kW (in regim industrial, chiar mai mult), termosemineele sunt ceva mai limitate din acest punct de vedere.
Un termosemineu va ajunge pana la 35 kW (insemnand un maximum de 300mp, in cazul in care locuinta este bine izolata, avand pierderi mici de caldura si o inaltime a camerelor de 2,5-2,8 m). Desigur, se poate ca tu sa nu ai nevoie de o putere foarte mare, iar atunci un termosemineu va fi o optiune excelenta pentru casa ta.
Costul de achizitie si intretinere
In ceea ce priveste punerea in functiune si montarea celor doua, pretul nu difera foarte mult de la un produs la celalalt. Asta, deoarece ambele necesita aceleasi piese in procesul de instalare.
Totusi, trebuie sa iei in considerare faptul ca daca alegi o centrala pe lemne, o sa fie necesar sa-ti asumi si costurile de proiectare si constructie a camerei in care urmeaza sa fie montata. Acest criteriu te poate ajuta sa faci selectia intre cele doua, daca iei in considerare si achizitia unui termosemineu.
Alimentarea
Termosemineul necesita o alimentare mai frecventa, comparativ cu centrala pe lemne. Din punct de vedere al confortului, acest lucru nu te va deranja, deoarece va fi amplasat în una din camerele pe care le utilizezi. In schimb, poate influenta cantitatea de combustibil necesara pentru a-ti asigura confortul termic, si in mod automat si costurile pentru aceasta. O centrala pe lemne nu necesita o alimentare atat de frecventa, avand o autonomie mai mare.
Daca, totusi, doresti sa-ti achizitionezi un semineu pentru confortul oferit, dar vrei sa beneficiezi si de o autonomie mai mare, poti alege varianta de a echipa termosemineul cu un puffer de acumulare, care-ti va asigura energia termica si pe timpul noptii, atunci cand alimentarea nu e posibila.
Combustibilul folosit
In ceea ce priveste combustibilul folosit, ambele dispozitive necesita alimentarea cu lemn de calitate pentru a functiona la o capacitate maxima! Atat o centrala pe lemne cat si un semineu ar trebui alimentate cu lemn uscat (umiditate sub 20%), de esenta tare, sub forma de bustean.
Daca nu tii cont de lemnele pe care le folosesti, randamentul nu va fi pe masura, iar in timp pot aparea probleme de functionalitate sau componente care vor necesita schimbarea sau inlocuirea lor. Iata ce nu ar trebui sa folosesti pentru alimentarea dispozitivului termic:
- rasinoase
- deseuri lemnoase
- rumegusuri
- bucati de pal
Timpul de pornire
Un termosemineu pe lemne, va radia caldura imediat dupa aprinderea focului, iar incaparea in care acesta este amplasat se va incalzi rapid. In cazul unei centrale pe lemne, intervalul de timp este mult mai mare, deoarece trebuie ca circuitul acesteia sa se produca integral. Astfel, un termosemineu poate fi o sursa de caldura ideala pentru proprietarii de case de vacanta sau de cabane, pe care le folosesc in anumite perioade cu scopul de a se relaxa, si au nevoie de incalzire rapida!
Un produs termic va fi potrivit pentru tine in functie de ce nevoi ai si care este rutina ta zilnică. Astfel, e important sa analizezi gradul de confort pe care un termosemineu sau o centrala pe lemne o sa ti-l ofere, dar si costurile de montaj, intretinere si alimentare pe care le presupune. Un termosemineu este mai comod, avand in vedere ca poate fi amplasat chiar in sufrageria ta si va adauga acel plus de valoare estetica. In schimb, cu o centrala pe lemne nu vei avea deranj sau mizerie in casa, deoarece aceasta va fi amplasata intr-o camera special construita pentru ea.